fbpx

Nyártól igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás

Évek óta tervezgeti már otthona korszerűsítését? Akkor itt a legjobb alkalom, hogy végre belevágjon, az új otthonfelújítási támogatás segítségével akár 7 millió forint támogatást kaphat hozzá! Mutatjuk a részleteket!

Az otthonfelújítási támogatással 2024-ben különösen jól jár

Az elmúlt időszakban bőven megtapasztalhattuk, hogy mennyire bizonytalanok az energiaárak, ezzel folyamatos aggodalmat, stresszt okozva. Az energetikai korszerűsítéssel rengeteget spórolhat a rezsiköltségen, hiszen a támogatás felhasználható:

  • hőszigetelésre
  • nyílászárók szerkezeti cseréjére
  • melegvízrendszer korszerűsítésére
  • fűtési rendszer korszerűsítésére
  • melegvizes puffertartály létesítésére

Ezekkel a korszerűsítésekkel pedig tartósan jelentős összegeket spórolhat a fűtési költségeken. Persze nem csoda, ha régóta csak fontolgatja a munkálatokat, de belevágni még nem mert, hiszen nagyobb kiadást igényelnek a korszerűsítési munkák.

2024-ben az új otthontámogatási támogatás azonban erre is megoldást kínál, segítségével akár 7 millió forintot is igényelhet az államtól, amit felhasználhat anyagköltségekre, munkadíjra, szakértői és tervezési költségekre és olyan egyéb munkálatok költségeire is, melyek elvégzésre nélkülözhetetlen a korszerűsítéséhez.

Ezek az otthonfelújítási támogatás feltételei

A támogatás igénylése természetesen feltételekhez kötött, csak nagykorú (de a kölcsön lejártáig 75. életévét nem betöltött), cselekvőképes, magyar állampolgársággal és magyar adóazonosító jellel rendelkező személyek igényelhetik, akik a szóban forgó ingatlanban tulajdoni hányaddal vagy élethosszig tartó haszonélvezeti joggal bírnak.
Fontosak továbbá a házra vonatkozó feltételek is, az otthonfelújítási támogatást ugyanis csak 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott házakra veheti igénybe.

A program két részből tevődik össze: egyrészt egy vissza nem térítendő támogatásból, másrészt egy maximum 10 éves futamidejű kamatmentes kölcsönből. Utóbbi miatt a jövedelmi viszonyokat is szem előtt kell tartani:

  • az otthonfelújítási támogatás feltételei közé tartozik, hogy a havi törlesztőrészlete maximum a havi jövedelem 50-,
  • illetve nettó 600.000 forint jövedelem felett 60 százaléka lehet
  • nem igényelheti a támogatást, akinek a KHR lista szerint hiteltartozása vagy
  • vagy a bruttó havi minimálbért meghaladó adótartozása vagy
  • 60 naptári napot meghaladó közüzemidíj-tartozása van

A hitel visszatörlesztéséig vagy a futamidő lejártáig házát nem adhatja vagy ajándékozhatja el.

Bízza ránk a felújítási munkákat!

Miután az otthonfelújítási program előírása szerint a korszerűsítéssel legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérni, nem mindegy, hogy kire bízza a munkát. Mindenképp tapasztalt, nagy szakértelemmel rendelkező és megbízható csapatra lesz tehát szüksége. Forduljon hozzánk, elvégezzük otthona korszerűsítését, sőt, segítségére leszünk a tervezésben is!