fbpx

Új otthonfelújítási program indul július elsején: támogatások és hosszabb futamidők

A magyar kormány bejelentette, hogy július elsején elindul az új otthonfelújítási program, amely hosszabb futamidővel és szélesebb körű támogatásokkal segíti a családokat. Az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban július 1-jétől lehet benyújtani a kölcsönkérelmeket.

Program részletei és támogatások

Az új program keretében a 1990 előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére még kedvezőbb feltételekkel igényelhetők vissza nem térítendő támogatások és kamatmentes kölcsönök. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon.

Bővített támogatási lehetőségek

A program társadalmi egyeztetése során beérkezett több mint 500 javaslat alapján számos új elemmel bővült a felhívás. A legfontosabb változások közé tartozik a futamidő meghosszabbítása a korábbi 8 évről 12 évre, ami alacsonyabb havi törlesztőrészleteket eredményez. A havi törlesztőrészlet így 14-25 ezer forintra csökkent az eredetileg kalkulált 25-36 ezer forint helyett.

Új támogatott tevékenységek

A program bővítése révén támogatottá vált a hőszivattyús fűtési rendszerek kiépítése, valamint a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése. Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is bekerült a támogatott építési anyagok közé.

Kedvezőbb feltételek és források

A program keretében elérhetővé vált a lakástakarékpénztári megtakarítás beszámítása a saját forrásba. Emellett, a 30%-os energia-megtakarítás elérése érdekében további forrásokat is felhasználhatnak az ingatlan korszerűsítéséhez. A vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is kedvezően módosult, figyelembe véve az igénylővel egy háztartásban élő eltartott gyermekeket.

Energia-megtakarítás és tanácsadás

A pályázat fő feltétele a 30%-os energia-megtakarítás elérése, amit tanácsadók segítségével könnyebben megvalósíthatnak az igénylők. A szakemberek támogatásával a korszerűsítés megtervezése és kivitelezése megfelelhet a megtakarítási követelményeknek.

Gazdasági hatások és fenntarthatóság

A fejlesztések nem csak az energiafelhasználás csökkentését segítik elő, hanem hozzájárulnak az energiaellátás biztonságának növeléséhez és a környezetterhelés mérsékléséhez is. A program várhatóan 130 milliárd forint értékű megrendelést generálhat az építőiparban, ezzel támogatva a gazdasági növekedést.

Ne maradjon le az új otthonfelújítási program nyújtotta lehetőségekről:

Ajánlatkérés